26.05.2023

Гіалуронова кислота в косметології

Гіалуронова кислота в косметології

Гіалуронова кислота є основною речовиною, що входить до складу сполучної, м’язової, нервової та епітеліальної тканин на їхньому молекулярному рівні, а також є основою усіх суглобів людського організму. Більша частина цієї гіалуронової кислоти сконцентрована у дермі та розміщена між волокнами колагену та еластину, тому шкіра нашого обличчя має ідеально зволожений вигляд, досить пружна та еластична. 

Проте у результаті природного старіння, негативного впливу ультрафіолетового випромінювання, вживання неякісної питної води та продуктів харчування, гіалуронова кислота виробляється клітинами організму в недостатній кількості для підтримання водного балансу. Це призводить до зневоднення дерми, появи зморшок та передчасного старіння зовнішнього шару шкіри. 

Відновити продукування гіалуронової кислоти природним чином майже неможливо, але заповнити дефіцит її молекул можна за допомогою доглядових засобів, основу яких становить гіалуронова кислота та ефективних косметологічних процедур

Гіалуронова кислота в косметології застосовується, в першу чергу, для зволоження шкіри, але властивості гіалуронової кислоти також:

  • зміцнюють тонус шкіри та підвищують її пружність;
  • витягують вільні радикали, що накопичуються під впливом  від ультрафіолетового випромінювання; 
  • утворюють антибактеріальний захисний шар на епідермісі;
  • надають шкірі максимальної еластичності;
  • сприяють розгладженню дрібних мімічних зморшок.

Що таке гіалуронова кислота?

Що таке гіалуронова кислота?

Більшість жінок бояться словосполучення “гіалуронова кислота”, оскільки вважають, що лише науковці-хіміки знають, що таке гіалуронова кислота. Також хибним є твердження, що молекули гіалуронової кислоти, як багато інших, негативно впливають на організм людини чи на шкіру, спричинюючи її руйнування та пошкодження. Але, гіалуронова кислота це — природна органічна сполука глікозаміноглікан, молекули якої є невід’ємною складовою сполучної, епітеліальної та нервової тканин в організмі людини, а також в тканинах більшості тварин.

А якщо простими словами, то гіалуронова кислота — це молекула цукру, що здатна притягувати та зв’язувати до 1000 молекул води. Завдяки цьому клітини можуть утримувати вологу в середині себе для живлення, зберігати водний баланс та воду в тканинах. А волога – це головна речовина, що забезпечує максимальне зволоження шкіри обличчя та організму в цілому. 

Звідки ж береться гіалуронова кислота?

Звідки ж береться гіалуронова кислота?

Раніше вчені для виготовлення зволожувальних кремів використовували молекули гіалуронової кислоти природного походження, тобто отримували її з тканин різних тварин. Однак, сучасні методи та стрімкий розвиток науки дозволяють швидко синтезувати гіалуронову кислоту у лабораторних умовах за допомогою спеціально виведених мікроорганізмів. 

Гіалуронова кислота “штучного походження” в косметиці користується неабиякою популярністю, адже за складом та молекулярною масою є абсолютно ідентичною з гіалуроновою кислотою, що продукується в організмі людини. Крім того, синтезована гіалуронова кислота для обличчя людини повністю безпечна, оскільки не містить бактерій тваринного походження та не викликає алергічних реакцій. 

Косметичні функції гіалуронової кислоти

Косметичні функції гіалуронової кислоти

Різноманітні косметичні засоби у вигляді кремів, сироваток, лосьйонів, масок для обличчя з гіалуроновою кислотою, а також ін’єкції, що містять гіалуронову кислоту це найбільш популярний та ефективний спосіб максимально зволожити шкіру. Такі засоби по догляду за шкірою з гіалуроновою кислотою, мають ніжну структуру та швидко наносяться, утворюючи легку плівку на шкірі, яка сприяє активному поглинанню вологи з повітря. 

Також, використання гіалуронової кислоти ефективне в лікуванні захворювань суглобів, зволоження слизової ока та навіть у контурній пластиці обличчя. А все тому, що гіалуронова кислота володіє унікальними функціями, основні з яких перераховано нижче. 

Зволоження шкіри

Зволоження шкіри

Завдяки властивості притягувати та накопичувати вологу гіалуронова кислота є відмінним засобом активного зволоження. Адже вологе середовище, яке створюється гіалуроновою кислотою, зменшує інтенсивність випаровування вологи, надаючи шкірі неймовірно ніжного, м’якого та здорового вигляду. 

Попереджає старіння шкіри

Гіалуронова кислота здатна глибоко проникати у шкіру. Саме тому тривале та комплексне використання гіалуронової кислоти може стимулювати природний синтез колагену та еластину у дермі, що допоможе довго зберігати шкіру еластичною, пружною, а також попередити процеси її природного старіння та утворення зморшок. 

Лікує пошкодження шкіри

Лікувальні засоби з гіалуроновою кислотою не лише забезпечують зволоження, а й активізують процеси регенерації клітин, завдяки чому рана гоїться швидко, без утворення шрамів чи рубців у місці пошкодження шкіри.

Запобігає висипанням

Гіалуронова кислота відрізняється легкою структурою, тому не забиває пори та ефективно доглядає за проблемною шкірою, запобігаючи висипанням та запаленням на шкірі та їх ефективному усуненню.

Посилює природні бар’єри

Гіалуронова кислота в косметології також стимулює функції  природних бар’єрів шкіри, які захищають її від негативного впливу ультрафіолетових променів, хімічного забруднення та інших несприятливих факторів природного середовища.

Гіалуронова кислота для обличчя — які засоби обрати?

Гіалуронова кислота для обличчя — які засоби обрати?

Для того, щоб отримати максимальний ефект від застосування гіалуронової кислоти потрібно вибирати косметичні засоби для обличчя, які у своєму складі мають гіалуронову кислоту з різною молекулярною масою активних частин. Це можуть бути різноманітні сироватки з гіалуроновою кислотою, які завдяки рідкій консистенції проникають глибоку в шкіру, або ж зволожувальні креми з низькомолекулярною гіалуроновою кислотою. 

Будь-які косметичні засоби на основі гіалуронової кислоти можна обрати самостійно у магазині чи аптеці, або ж звернутись до кваліфікованого косметолога оздоровчого центру Три Стихії, який допоможе підібрати найефективніші засоби чи процедури для обличчя.

Підсумок

Популярна серед лікарів, косметологів гіалуронова кислота має унікальні зволожувальні особливості і підходить для будь-якого типу шкіри обличчя. Також гіалуронова кислота без проблем може використовуватись жінками та дівчатами незалежно від їх віку, адже не викликає алергічних реакцій тому, що є природним компонентом шкіри. 

Для отримання найкращого ефекту від використання гіалуронової кислоти потрібно правильно підібрати доглядовий чи лікувальний засіб, де вміст гіалуронової кислоти в ньому є оптимальним та відповідає потребам вашої шкіри. А також надавати перевагу засобам  з гіалуроновою кислотою, які потрібно наносити на шкіру та утримувати понад 15 хв, оскільки однохвилинні маски не матимуть абсолютно ніякого зволожувального ефекту. 

Перед використанням засобів з гіалуроновою кислотою обов’язково потрібно проконсультуватись з лікарем косметологом. 

Часті запитання

Як визначити гіалуронову кислоту на етикетках інгредієнтів?

Різні бренди косметологічної продукції використовують для позначення різноманітні абревіатури. Тому, при виборі крему чи сироватки з гіалуроновою кислотою звертайте увагу на позначення “HA” латинськими літерами на пакуванні продукції, або “hyaluronic acid” у складі засобу.

З якими іншими інгредієнтами для догляду за шкірою варто поєднувати гіалуронову кислоту?

Якщо у догляді за шкірою ви використовуєте ретинол, який сушить шкіру, обов’язково слід додати до косметички гіалуронову кислоту. У такому випадку гіалуронова кислота допоможе відновлювати вологу і зміцнить шкіру обличчя.

А як щодо «поганих комбо для обличчя» з гіалуроновою кислотою?

Вітаміни групи C та гіалуронова кислота характеризуються високою подразнювальною дією, тому косметологи не рекомендують наносити їх одночасно на шкіру обличчя, а застосовувати окремо протягом дня.

Побічні ефекти від використання гіалуронової кислоти?

Побічні реакції використання гіалуронової кислоти можуть проявлятись у разі недотримання правил нанесення чи введення ін’єкції та мати вигляд: почервоніння, набряку чи викликати свербіж. Спеціального лікування дані явища не вимагають і проходять самостійно.

Чекаємо на тренуванні.