10.01.2022

Колаген: що це, кому потрібен і яка його функція?

колаген

Мабуть, усі чули про білок колаген, який життєво необхідний для нашого організму. Але не всі знають, що таке колаген, які його функції, кому і в яких кількостях він потрібен, та як правильно боротися із дефіцитом цього елементу. Саме від нього залежить здоров’я та естетичний вигляд шкіри, міцність зубів, нігтів, волосся і навіть загальне самопочуття. Ми розповімо необхідну інформацію про колаген, його типи, аби розширити ваш кругозір та привернути увагу до цієї проблеми. Можливо, це дасть відповіді на питання, чому у вас передчасно з’явилися зморшки, почало випадати волосся і ви почали швидко втомлюватися.

Що таке колаген?

Колаген – це білок, до складу якого входить три елементи: гліцин, пролін та гідрокрипсолін. Деякі з цих елементів людських організм виробляє самостійно, а деякий надходить тільки із їжею або біологічно активними добавками. Колаген присутній у більшості тканин організму. Він становить основу сполучної тканини і забезпечує пружність і еластичність шкіри, міцність кісток, волосся, зубів та нігтів. Простіше кажучи, молекули цього елементу виконують скріплюючу функцію клітин тканин (звідси стає зрозумілою назва колаген, що походить від грецького “kolla” – клей).

В дитинстві волокон колагену в організмі найбільше. З часом вони вимиваються, про що свідчить стан шкіри старших людей. Обличчя дещо змінюється у формі, стає менш пружним, шкіра втрачає свою еластичність та стає більш здатна до зморшок.

В такому випадку косметологи та лікарі рекомендують підтримувати рівень колагену в організмі штучно: через БАДи та продукти, багаті на ці корисні елементи. Проте це потрібно робити не тільки у старшому віці. Медики радять підтримувати рівень колагену вже з 25-30 років.

Яка функція колагену в організмі і де він знаходиться?

Основна функція колагену в організмі – скріплювати тканини, надавати шкірі пружності, сприяти швикдому відновдленню пошкоджених тканин.

Також колаген:

забезпечує гнучкість суглобів
продовжує молодість шкіри
покращує естетичний вигляд обличчя
зміцнює нігті, волосся та зуби
сприяє регенерації тканин
запобігає печії
покращує метаболізм
сприяє еластичності зв’язок

Цей білок знаходиться практично у всіх тканинах організму. Він міститься в шкірі, кістках, сухожиллях, суглобах. Організм самостійно виробляє колаген, проте його недостатньо для повноцінного функціонування. Тому так важливо для збалансовано і правильно харчуватися, аби отримувати необхідні для організму елементи.

Типи та види колагену

Загалом, налічується 28 типів колагену. Проте найбільший вплив на організм має тільки 3 типи:

І тип – відповідає за еластичність шкіри, підтримання водного балансу та міцність кісток. Завдяки цьому типу організм добре засвоює поживні речовини. Цей тип білка присутній в усіх тканинах організму.

ІІ тип – відповідає за стан суглобів і хрящів. Бере участь у процесі формування хрящів, а також запобігає віковим змінам опорно-рухового апарату та розвитку артриту. При вживанні такого типу колагену варто чітко дотримуватися інструкції і не допустити передозування.

ІІІ тип – відповідає за молодість і красу. З медичної точки зору він необхідний для підтримки здорового стану тканин серця та зниження ризику розриву судин. Також цей колаген відповідає за обмін речовин. А з погляду косметології – цей тип зберігає молодість, пружність шкіри, нігтів та волосся.

Так, як організм самостійно не може виробити достатню кількість колагену, ми повинні набирати його через їду або біологічно активні добавки. Це два найпростіших і найкращих способи підтримувати рівень цього білка.

Існує три види синтетичного колагену:

Тваринний. Це найбільш поширений та доступний по ціні варіант, що складається з білка епідермісу та хрящових тканин домашніх тварин. Легко засвоюється організмом, добре зберігається.

Морський. Менш популярний і дорожчий варіант. Це залежить від того, що його важче виготовити. У складі такого виду колагену луска і хрящові тканини морських риб. Морський колаген найбільш подібний до людського за структурою. Чудово засвоюється, проте делікатний і вимагає особливих умов зберігання.

Гідролізований колаген. Це найдорожчий варіант синтетичного колагену. Виробляється на основі фрагментів окремих амінокислот – є збірним білком з різним компонентів.

Найпоширенішими і найефективнішими видами є перший і другий. Для найкращого результату лікарі радять пити тваринний і морський колаген по черзі.

У разі регулярного вживання добавок чи їжі, багатої на цей білок, через декілька місяців ви відчуєте внутрішні та зовнішні зміни. Більшість чекають результату уже через місяць чи декілька днів, проте період відновлення і насичення організму значно довший. Тому перед початком курсу варто налаштуватися на тривалий прийом вітамінів, який, в кінцевому результаті, обов’язково принесе бажані результати, покращить здоров’я і зовнішній вигляд.

Симптоми дефіциту колагену в організмі

На рівень цього елементу в організмі впливають як внутрішні, так і зовнішні чинники. Наприклад, колаген руйнується від ультрафіолету, недосипання, куріння, вживання алкоголю та наркотиків, постійних стресів, нестачі вітамінів в організмі, неправильного харчування тощо. Тобто, якщо ви веде правильний спосіб життя, швидше за все, у васне буде нестачі колагену.

Симптоми, які вказують на дефіцит колагену:

ламкість і випадання волосся
ламкість нігтів
передчасна або швидка поява нових зморшок
постійна втома
відчуття сонливості
біль у м’язах та суглобах
втрата пружності шкіри
деформація овалу обличчя

Якщо у вас присутні хоч 3 пункти з вище описаного списку, швидше за все, у вас нестача цього важливого елементу, що відповідає за красу і молодість. Обов’язково скоригуйте свій раціон, додайте продукти, що багаті на колаген або ж почніть приймати БАДи. Проте перед початком курсу радимо проконсультуватися з лікарем, адже від рівня колагену в організмі буде залежати доза і термін прийому добавок.

Застосування добавок колагену: за та проти

Цілком логічно, що при нестачі колагену потрібно його додавати в організм і підтримувати необхідний рівень. Якщо через вживання продуктів це зробити не вдається, чудовий варіант – вживати біологічно активні добавки (БАДи). БАДи мають безліч прихильників, і стільки ж хейтерів. Одні вважають, що такі добавки просто необхідні кожному, інші ж впевнені, що це зло.

Насправді при дефіциті лікарі рекомендують додавати їх у щоденний раціон. Про це йдеться навіть на сайті МОЗ України.

Добавки з колагеном чи його пептидами у розумних, необхідних вам кількостях, принесуть тільки позитивні зміни вашому організму. Звісно, чекати дива, зникнення всіх зморшок та інших проблем зі здоров’ям не варто. Проте за рахунок регулярного прийому і правильного дозування згодом ви відчуєте позитивні внутрішні зміни.

Є випадки, коли БАДи можуть нашкодити – коли ви приймаєте їх не проконсультувавшись зі спеціалістом. Передозування може бути ще гіршим, ніж дефіцит. Тому до цього питання варто віднестися серйозно.

Продукти, що містять колаген

продукти багаті на колаген

Якщо рівень колагену в організмі нормальний або не критично понижений, ви можете підтримувати його продуктами, багатими на цей білок. 

У великій кількості колаген є в таких продуктах:

  • бульйон із кісток
  • холодець
  • натуральне м’ясо, особливо, яловичина та індичка
  • риба, особливо, червона 
  • молюски
  • желейні продукти – ті, що містять желатин
  • молоко, сметана, сир та інші молочні продукти
  • курячі яйця 
  • оливки
  • цибуля і часник
  • фрукти і овочі червоного кольору, а також зелений горошок
  • цитрусові, багаті на вітамін С
  • чай

Колаген у косметології

Колаген: що це, кому потрібен і яка його функція?

Досить популярні косметичні засоби та процедури з використанням колагену. Основний запит від таких засобів і процедур – зволоження і покращення естетичного вигляду шкіри обличчя. 

Засоби, багаті на колаген, працюють за таким принципом: на поверхні дерми (шкіри) вони утворюють непроникну плівку, яка не дозволяє випаровуватися воді та зберігає водний баланс шкіри. Внаслідок цього обличчя стає гладеньким, вирівнюється тон і структура. Ці сприятливі зміни для шкіри будуть помітними відразу після нанесення засобу. Такі засоби підходять для щоденного використання. Для кращого ефекту та засвоєння колагену шкірою їх використовують комплексно із засобами, що містять гіалуронову кислоту (наприклад, гіалуроновими сироватками). Також при виході на вулицю, особливо, в літню пору, не варто забувати про сонцезахисні креми, адже агресивні сонячні промені сприяють старінню шкіри.

Щодо процедур з використанням колагену, то найбільш поширеними є “уколи молодості”. За допомогою шприца в глибокі шари дерми вводять білок, який сприяє пружності, розгладженню дрбіних змрошк і покращенню вигляду і стану шкіри обличчя. Також такі уколи сприяють виробленню власного колагену. 

Важливо! Вводити такі уколи повинен тільки професійний косметолог з медичною освітою!

Часті запитання про колаген

Що потрібно знати, перш ніж приймати колаген?

Перед тим, як почати курс прийому колагену, варто ознайомитися із протипоказами. Основні з них:

  • вік молодше 25 років
  • вагітність, період лактації 
  • одночасно з препаратами, що розріджують кров
  • при прийомі нестероїдних препаратів
  • наявність локальних проблем зі шкірою (в такому випадку – тільки після консультації з дерматологом).

Також варто знати, що для посилення ефекту колагену варто приймати продукти з вмістом вітаміну С. 

Чи може колаген викликати збільшення ваги?

Вживання колагену не впливає на вагу тіла. Цей білок тільки сприяє покращенню метаболізму та нормалізує функції організму. 

Скільки часу потрібно, щоб побачити результати від прийому колагену?

Перші результати можно побачити через 3 місяці після регулярного вживання колагену. З профілактичною метою колаген рекомендують пити 6 місяців з 3-місячної перервою. Якщо рівень білка в організмі все ще буде низький, порадьтеся з лікарем. Можливо, вам треба збільшити дозу або повторити курс.

З якого віку слід починати приймати колаген?

Зазвичай, колаген радять приймати після 30 років. Проте власницям сухої шкіри можна починати курс і в 25.

На що звернути увагу в добавках колагену?

  1. На вид і тип добавки, в залежності від потреб і особливостей вашого організму;
  2. На форму випуску – в таблетках чи порошок.
  3. На смакові особливості, наявність ароматизаторів і т.д.

Чекаємо на тренуванні.