22.04.2022

Користь спорту для здоров’я, молодості та краси

Користь спорту для здоров’я, молодості та краси

Відомо, що спорт позитивно впливає на людину, є корисним для здоров’я дорослих та дітей. Контрольована й правильно розрахована фізична активність є чудовим способом підтримки гарного самопочуття, молодості, сили, впевненості у собі. Переоцінити користь спорту в житті людини важко — в багатьох випадках тренування є частиною терапевтичних заходів, реабілітаційних програм, профілактики хвороб. Наявність різних видів спорту надає можливість кожному обрати для себе оптимальний варіант занять та їх інтенсивність.

Покращення здорового сну

Згідно з дослідженнями світових вчених, заняття спортом сприяють здоровому та спокійному сну. Підібрані у відповідності до індивідуальних даних людини фізичні навантаження допомагають зняти м’язові зажими, позбутись хронічного болю та втоми, що позитивно впливає на відпочинок та сон. Заняття спортом покращують здатність швидко та міцно засипати. Як наслідок, людина отримує можливість повноцінного й більш якісного відновлення сил.

Поліпшення розумової активності і концентрації

Користь від занять спортом — це також «продовження терміну служби» внутрішніх органів. Активізація роботи нейромедіаторів мозку, яку спричиняє фізична активність, призводить до багатьох позитивних наслідків. До переваг занять спортом з метою покращення стану мозку належать:

  • оптимізація засвоєння нового матеріалу;
  • поліпшення концентрації;
  • сприяння генерації нових ідей;
  • посилення здатності зосередження;
  • сприяння збереженню спогадів (покращення пам’яті).

Зменшення рівня стресу, тривоги та депресії

 

Користь спорту для здоров’я, молодості та краси

Ще одна користь, яку дають регулярні заняття спортом, — це стимуляція вироблення ендорфіну, серотоніну, дофаміну, норадреналіну. Тобто гормонів, високий рівень яких гарно впливає на настрій. Люди, які регулярно займаються спортом, мають суттєве покращення стану нервової системи, у тому числі спостерігаються такі ефекти:

  • підвищення стійкості до стресу;
  • зменшення рівня тривоги;
  • профілактика депресії.

Також багато лікарів рекомендують своїм пацієнтам вдаватись до фізичної активності для позбавлення від безсоння, надмірного розумового й емоційного навантаження. 

Зміцнення імунітету

З боку зміцнення імунітету користь спорту для людини є досить високою. Регулярні заняття попереджають ризик розвитку хвороб та патологій, у тому числі захворювань:

  • серцево-судинної системи;
  • нервової системи;
  • опорно-рухового апарату;
  • системи травлення.

Деякі фізичні вправи входять до програм реабілітації, є рекомендованими після тяжких хвороб, в період відновлення після операцій. Згідно зі статистикою, заняття спортом на постійній основі підвищують стійкість організму до вірусних та бактеріальних інфекцій, до ракових клітин.

Заняття спортом заряджає енергією

Людина з синдромом хронічної втоми має проблеми з працездатністю, повноцінним відпочинком, часто страждає на безсоння та депресії. Тому заняття спортом потрібні для підвищення життєвого тонусу. Фізичні вправи, які ви виконуєте в залі чи на свіжому повітрі, не тільки приносять «приємну втому», але й одночасно заряджають вас енергією, що в свою чергу сприяє підвищенню настрою, позбавленню від сумних думок, заповненню розуму новими ідеями та бажаннями.

Підвищення самооцінки, впевненості в собі

Під час виконання різноманітних вправ тіло стає підтягнутим, гнучким та стрункішим, м’язи отримують гарну форму й рельєф. Саме тому фізична активність є фактором, який суттєво впливає не тільки на зовнішній вигляд, але й на самооцінку, впевненість в собі. Якщо вам не подобається ваша фігура, ви бажаєте підтягнути тіло, підвищити витривалість, схуднути, позбавитись від целюліту, знайте, що спорт в цій справі є вашим найкращим помічником.

Покращення стану шкіри

Заняття спортом покращують стан судин, нормалізують кровообіг. Майже кожне тренування позитивно впливає на один з найбільших органів людського тіла — шкіру. При активному кровообігу клітини добре забезпечуються киснем, що в свою чергу оптимізує метаболізм, сприяє покращенню стану шкіри в будь-якому віці. Тож для здоров’я, молодості, еластичності, гарного вигляду шкіри фізичні вправи є необхідними.

Користь спорту для дітей і підлітків

 

Користь спорту

В чому проявляється користь спорту для дітей? Серед поширених позитивних впливів, які фізичні вправи надають дітям та підліткам, виділяють:

  • покращення зору;
  • покращення дісциплини;
  • підтримка опорно-рухового апарату;
  • покращення психічного й емоційного стану;
  • зміцнення імунітету;
  • тренування серцево-судинної системи та не тільки.

Спорт допомагає поліпшити зір дитини

Відомо, що спорт допомагає поліпшити зір. Правильно обрана фізична активність може попередити розвиток хвороб та патологій зору. Так, за даними досліджень, уникнути ризику розвитку дистрофії сітківки можна, постійно займаючись фізичними вправами. Діти, які регулярно займаються спортом, отримують наступні ефекти для зору:

  • зміцнення зорових м’язів;
  • нормалізація циркуляції внутрішньої рідини;
  • стабілізація роботи циліарного м’яза. 

Спорт робить дітей організованими і дисциплінованими

Слід додати, що заняття спортом роблять дітей більш організованими, дисциплінованими. В маленьких спортсменів формується режим, згідно з яким легше встигати все зробити, з’являється більше вільного часу, зменшується втомленість. Завдяки спорту діти стають толерантними, поважають суперників. Також відомо, що спорт впливає на готовність дитини до надзвичайних ситуацій — вчить правильно групуватись при падіннях, вдосконавлювати прийоми самозахисту.

Спорт підтримує опорно рухову систему дитини

Щоб підтримувати формування опорно-рухової системи на потрібному рівні, дітям дійсно необхідна фізична активність. Тренування покращують координацію, зміцнюють вестибулярну систему, попереджають появу й розвиток різних захворювань, у тому числі дистрофію, дегенерацію та атрофію скелетних м’язів.

Спорт покращує емоційний стан дитини

Фахівці відзначають позитивний вплив спорту на емоційний стан. У дитини, яка тренується в залі, на свіжому повітрі, задіюються майже всі системи організму, у тому числі психічна. Заняття спортом сприяють покращенню настрою, позбавленню від стресів та їх негативних наслідків. Під час тренувань діти хоча й витрачають енергію, але натомість отримують порцію гарних емоцій та приємну втому.

Часті запитання про спорт

✓ Чи потрібен початківцям персональний тренер?

Щоб регулярні заняття спортом приносили користь та були безпечними, слід правильно обирати вправи. Початківцям іноді складно розробити план на кожне тренування, визначити, для яких м’язів потрібне більш інтенсивне навантаження. Тому краще починати заняття, спираючись на досвід професіоналів. За допомогою персонального тренера ви можете впевнено приступати до фізичної активності на будь-якому рівні.

✓ Як правильно вибрати тренера?

Для тренувань обирайте фахівця з досвідом, відповідними знаннями. Перевагою є спеціальна кваліфікація та наявність практики. Тренери нашого оздоровчого центру «Три стихії» складуть для вас індивідуальний план занять, визначивши необхідні фізичні навантаження для отримання найкращих результатів.

✓ Як обрати вид спорту, що найбільше мені підходить?

Для цього визначте ваші побажання стосовно рівня активності, навантаження. Також варто звернути увагу на індивідуальні фізичні дані, вік, стан здоров’я. Якщо у вас є хронічні захворювання, інші хвороби, травми, слід проконсультуватись з лікарем. За необхідністю наші тренери допоможуть обрати спорт, який вам сподобається та стане найбільш корисним.

✓ Як вибрати заклад для тренувань?

Радимо врахувати такі фактори:

  • локація. Зручно, якщо зал знаходиться недалеко від дому або від офісу;
  • інфраструктура. Що знаходиться на базі (території) центру або клубу, які зали передбачені для тренувань, чи є басейн;
  • кваліфікація тренерів;
  • комплекс послуг;
  • ціни.

Пропонуємо звернути увагу на наш оздоровчий центр «Три стихії» у Львові, що має зручне розташування, пропонує групові та індивідуальні тренування, басейни, сауни, інші послуги за приємними цінами!

Чекаємо на тренуванні.