23.07.2022

Що варто знати про захист від сонця та як його вибрати?

Що варто знати про захист від сонця та як його вибрати?

Багатьом із нас подобається сонячна погода. Тоді приємніше гуляти, поліпшується настрій і навіть підвищується працездатність. Саме завдяки сонцю ми можемо отримувати корисний вітамін D і гарну засмагу. Та не існує способу засмагати так, щоб це було безпечно, тому неодмінно потрібен захист від сонця.

Дізнайтеся, як підібрати відповідні засоби для захисту та як їх використовувати.

Чому важливо захищати себе від сонця?

Ультрафіолетове випромінювання має накопичувальний ефект і негативно впливає на шкіру. Варто уникати променів і використовувати сонцезахисні спреї, креми чи інші засоби. Інакше шкіра буде передчасно старіти й може виникнути ризик розвитку раку. 

Багато хто думає, що захищати від сонця потрібно тільки світлу шкіру, адже вона більше схильна до опіків (фототипи 1,2). Та спеціальні засоби й міри обережності потрібні й для тих, хто має темнішу шкіру. Навіть якщо ультрафіолет не викликає почервонінь, шкіра все одно буде пошкоджуватися, просто на глибших рівнях.

Тому кожному слід подбати про належний захист від сонця. Особливо обережними варто бути тим, хто має:

  • акне;
  • шрами;
  • псоріаз (певні форми);
  • родимки (невуси);
  • гіперпігментацію.

Також спробуйте обмежити перебування на сонці, якщо ви почали використовувати певні засоби для догляду за шкірою. Наприклад, ті, які містять фотосенсибілізатори, PHA- та ВНА-кислоти, ретинол і його похідні. У таких випадках шкіра надзвичайно чутлива до UV променів.

На що вказує UV-індекс

Знаючи UV-індекс, можна зрозуміти рівень УФ-випромінювання. Завдяки цьому можна усвідомити, наскільки небезпечний ультрафіолет для нашої шкіри. Варто звертати увагу на позначки, які є на упаковках засобів від сонця.

Чим відрізняються UVA- і UVB-промені?

Це промені ультрафіолету, які здатні досягнути поверхні нашої планети. Їх поділяють на А-групу (UVA) та В-групу (UVB).

  • UVA: коли ці промені торкаються нашої шкіри, вона засмагає. Та через те, що вони глибоко проходять, це негативно впливає на еластичні та колагенові волокна. Через це шкіра стає менш пружною, вона може більше провисати й доволі довго відновлюватися, виникають зморшки. Варто остерігатися променів А-спектра за будь-якої погоди, адже навіть хмари та скло не будуть їм на заваді. Тому, працюючи біля вікна вдома чи подорожуючи на авто, теж варто користуватися сонцезахистом.
  • UVB: промені цього спектра здатні вражати тільки верхні шари шкіри. Вони найбільш небезпечні у проміжку 10-16 годин, коли УФ-випромінювання найбільш активне. Більшість санскрін-засобів захищають шкіру від UVB і допомагають уникнути опіків. Аби був кращий захист від сонця, потрібен спеціальний догляд широкого спектра. Більше про нього ви можете дізнатися у цій статті – гортайте нижче.

Як вберегти шкіру від УФ-випромінювання в сонячні дні

У повсякденному житті ми природно захищаємо себе від сонця, одягаючись. Та часто думаємо про захист від ультрафіолету лише тоді, коли повністю і надовго піддаємо своє тіло сонячним променям – тобто під час відпочинку (відпустки чи канікул). Однак важливо ретельно й регулярно доглядати за шкірою, коли ми піддаємо її впливу ультрафіолетових променів.

Старайтеся перебувати в тіні

Коли ви перебуваєте на вулиці, сприймайте тінь як свій притулок, особливо між 10:00 і 16:00 – під час найбільшої інтенсивності променів. Тут будуть актуальними засоби для захисту від сонця SPF 30 або SPF 50. Прогуляйтеся по тінистій стороні вулиці, сядьте під тентом або сонцезахисною парасолькою, сховайтеся під критий ґанок чи навіть під дерево. 

По максимуму захищайте шкіру одягом

Носіть одяг, що по максимуму захищає тіло від променів. Це особливо важливо для тих, хто має чутливу шкіру. Підійдуть сорочки з довгими рукавами та довгі штани.

Завжди носіть капелюх від сонця

В ідеалі – вдягати капелюх із широкими полями. Також підійде кепка чи інший головний убір. Звісно, варто комплексно підходити до захисту від сонця й використовувати ще крем (в ідеалі якщо це ступінь захисту SPF 30 або SPF 50).

Дотримуйтеся спеціальної дієти, щоб відновити шкіру

Сплануйте харчування так, щоб їжа була багата каротиноїдами (червоні, жовті та помаранчеві фрукти та овочі). Доведено, що якщо ви вживатимете їх протягом тривалого часу, вони здатні посилити природний захист від сонця для шкіри. Подібний ефект може дати меню з високим вмістом вітамінів С і Е, омега-жирів (оливкова олія, жирна риба тощо) і незначної кількості червоного м’яса та молочних продуктів.

Регулярно використовуйте сонцезахисний крем для обличчя й тіла

Шкіра обличчя та шкіра тіла мають різні потреби у сфері захисту від сонця. Коли мова про обличчя, там вона тонша та більш відкрита, тому має особливі потреби. Засоби для неї також можуть містити тонізуючий склад для вирівнювання тону. Спробуйте використовувати саме такі.

Тіло має дещо інші потреби в області сонцезахисту. Воно теж потребує спеціальних адаптованих засобів для засмаги. Важливо, щоб склад протисонцевого засобу був спеціально розроблений і протестований на чутливій шкірі і щоб його властивості відповідали конкретним потребам цієї проблеми.

Як правильно підібрати сонцезахисний  засіб?

Шукайте такий засіб, який відповідає всім або більшості цих критеріїв:

  • забезпечує захист від UVA і UVB випромінювання (так званий захист широкого спектра);
  • водонепроникний (залишається на вашій шкірі довше, коли шкіра стає вологою)
  • фотостабільний (світлостійкий);
  • термостабільний (термостійкий);
  • не токсичний для шкіри;
  • несе лише дуже низький ризик алергічної реакції;
  • має необхідний ступінь захисту SPF;
  • не залишає білої плівки після нанесення на шкіру для засмаги (питання естетики).

Експерти радять уникати продуктів для догляду за шкірою, які поєднують сонцезахисний крем і репелент від комах (https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000378.htm). Сонцезахисний крем потрібно часто наносити повторно. А якщо він міститиме ще й складники із захистом від комах, це може бути шкідливим. Якщо ваша шкіра чутлива до хімічних речовин, що є в сонцезахисних продуктах, виберіть мінеральний засіб для засмаги (де є оксид цинку або діоксид титану).

Що таке SPF

SPF – це сонцезахисний фактор (певний ступінь захисту). Він показує здатність крему захищати нас від сонячного проміння. 

Усі засоби з SPF перевіряються. Це потрібно, щоб виміряти кількість ультрафіолетового випромінювання, якого буде достатньо для отримання сонячних опіків під час використання засобу. Показники порівнюють із тим, скільки ультрафіолетового опромінення необхідно, щоб викликати сонячний опік, коли не користуєшся сонцезахисним кремом. Потім продукт маркується відповідним значенням SPF, який вказує лише на захист сонцезахисного крему від UVB. (https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun).

Можна орієнтуватися на ці показники:

  • SPF 10  = поганий захист від ультрафіолету 
  • SPF 15  = слабкий захист від ультрафіолету 
  • SPF 20  = середній захист від ультрафіолету 
  • SPF 25  = середній захист від ультрафіолету 
  • SPF 30  = високий захист від ультрафіолету 
  • SPF 50 +  = дуже високий захист від ультрафіолету

Якщо ваша шкіра світла, вам може знадобитися більш високий ступінь захисту з SPF 30 до SPF 50. В інших випадках можна розглянути слабші варіанти, керуючись списком вище.

Що означає «широкий спектр» у засобах від сонця?

Слова «широкий спектр» на етикетці вказують на те, що сонцезахисний крем містить інгредієнти, які ефективно захищають комплексно – від UVA і UVB. 

Щоб знайти саме такий сонцезахисний засіб, шукайте на упаковці написи й позначки:

  • «Broad Spectrum»
  • «PA+» (чим більше плюсів, тим вищий рівень захисту»: наприклад, SPF 30 PA+ або SPF 50 PA++;
  • «UVA+UVB» (або «UVA», обведене кружечком)

Що потрібно знати про сонцезахисні засоби: найпоширеніші запитання

На пляжі, фестивалі, пікніку чи тенісному корті – сонцезахисний крем слід брати скрізь, де світить сонце. Це має бути «мастхев» для тих, хто працює на вулиці.

Застосування сонцезахисного крему – які переваги?

Якщо використовувати його щоденно й регулярно (із показником SPF 15), можна:

  • знизити ризик розвитку плоскоклітинного раку (приблизно на 40%);
  • знизити ризик розвитку меланоми (на 50%);
  • запобігти передчасному старінню шкіри, яке призводить за собою зморшки, в’ялість і пігментні плями. 

Можна знайти сонцезахисний засіб, який розроблений для задоволення саме ваших потреб. Існують варіанти для різних типів і проблем шкіри (зокрема, чутливість до сонця у проблемної шкіри). Також окремо передбачені креми для тіла й для обличчя.

Кому й коли потрібно носити сонцезахисний крем?

У сонячні дні захистом від сонця слід користуватися всім, навіть дітям, які старше за 6 місяців. Варто захищатися щодня, навіть якщо ви перебуваєте у приміщенні. Пам’ятайте, що ми піддаємося впливу ультрафіолетового випромінювання протягом дня – і навіть вікно зазвичай відфільтровує лише UVB промені, але не UVA.

Захист від сонця також необхідний для тіла у зимові місяці, коли сонце світить не так часто та яскраво. Лижники й любителі походів, наприклад, знають про це. Вони повинні наносити захист на своє обличчя та відкриті частини тіла, оскільки на значній висоті сонячні промені можуть бути інтенсивнішими.

Чи потрібно повторно наносити сонцезахисні засоби? Як часто?

Це потрібно робити обов’язково, незалежно від того, який саме це сонцезахисний засіб, у якому він форматі та який рівень захисту SPF він має. В ідеалі – наносити крем знову кожні 2 години чи одразу після контакту з водою (або якщо інтенсивно виділяється піт). Особливо хороший захист забезпечує крем SPF 50.

Якщо використовуєте водостійкі засоби для тіла, слід чітко дотримуватися інструкції на упаковці. Бажаєте поновити захист швидко та ефективно навіть під час руху? Це можливо зробити завдяки сухому спрею чи спеціальній мінеральній пудрі для обличчя. Зручно, що спрей можна розпилювати навіть тоді, коли ви маєте макіяж.

Чи варто захищати волосся від ультрафіолету?

Неодмінно варто, якщо маєте таку змогу. Зважайте на те, що УФ-проміння може зробити волосся більш тьмяним, ламким і сухим. А в гіршому випадку – навіть спричинити активне випадіння. Та ви можете вберегти волосся, використовуючи спеціальні засоби для нього й капелюхи з широкими полями.

Чи захистять від сонця денний крем разом із тональною основою?

Якщо ви використовуєте тональні засоби з метою замаскувати нерівності шкіри, варто пошукати продукти для обличчя з вмістом UV-фільтрів. Так вдасться уникнути нашарування косметики й забезпечити захист від сонця. Це може бути флюїд чи спеціальний крем, який додатково ще й зволожить обличчя.

Популярні бренди пропонують тональний крем для обличчя (наприклад, ВВ) чи варіанти пудри, які здатні блокувати UVB- і UVA-промені. Щоб вони добре оберігали вас, краще наносити їх товстим шаром. Щоправда, такий макіяж навряд чи матиме природний вигляд і може спричинити надмірне потовиділення. Тож для кращого захисту оптимально поєднувати сонцезахисні засоби з SPF й тональні.

На що варто зважати, використовуючи сонцезахисний крем?

Пам’ятайте:

  • Сонцезахисний крем не запобігає сонячним опікам, тому намагайтеся перебувати в тіні й захищати шкіру від сонця одягом.
  • Рекомендується дотримуватись терміну придатності на упаковці засобів. Тож краще щороку використовувати нові продукти, щоб забезпечити надійний захист від сонця.

Зважайте на те, що ультрафіолетові промені спричиняють багато негативних наслідків. Тож потрібно перебувати на сонці з обережністю й неодмінно захищати шкіру.

Чекаємо на тренуванні.