07.02.2022

Користь плавання для фізичного та психічного здоров’я

користь плавання

Плавання – один із найбільш популярних та приємних видів спорту. Це універсальне заняття, яке підходить практично всім: як новонародженим, так і старшим людям. Водні процедури відмінно впливають на здоров’я, зовнішність, настрій і самопочуття, тому нікому не завадить відвідування басейну навіть задля профілактики. Насправді є багато важливих причин записатися у басейн. Детальніше про деякі з них. 

 

1# Працює все тіло та м’язи

 

Плавання в басейні має цілющий вплив на організм. Завдяки рівномірному навантаженні на все тіло, а не локальному, як в будь-яких інших видів тренувань, працюють всі групи м’язів. В той час, як ви насолоджуєтеся цим видом спорту, м’язи розігріваються, стають міцнішими, більш еластичними та пружними. 

 

Про користь плавання для хребта годі й говорити! Заняття в басейні – чи не найефективніший спосіб боротися із захворюваннями спини, такими як протрузії, остеохондроз та інші. Також плавання допомагає випрямити хребет, вирівняти поставу. Справа в тому, що коли ми перебуваємо у воді, навантаження на хребет знижується, хребці розслабляються, а помірний тиск води зміцнює групи м’язів спини і всього тіла. Це зміцнює здоров’я і забезпечує правильну, красиву поставу.  

 

2# Працюють внутрішні органи

 

Під час плавання задіюються також і внутрішні органи. Завдяки постійному руху та приємному тиску води відбувається легкий масаж тіла та, зокрема, внутрішніх органів. Це забезпечує їх здорове функціонування та правильну роботу організму. Відповідно, покращується травлення, нормалізується робота серцево-судинної системи, сечовивідних шляхів і загальний стан здоров’я та м’язів. 

3# Підходить для людей з обмеженими можливостями і травмами

 

Оздоровче і спортивне плавання для людей з обмеженими можливостями – відмінний варіант для тренувань. Це найбільш безпечний спосіб занять. Завдяки тому, що у воді ми відчуваємо тільки 10% ваги свого тіла, тренуватися у воді напрочуд легко. 

 

Плавання допомагає людям із травмами чи іншими особливостями підтримувати форму та тримати м’язи в тонусі, адже у воді вони можуть плавати, ходити, стояти та виконувати різні вправи. Водні заняття – відмінний варіант для здоров’я: як фізичного, так і емоційного. 

4# Хороший варіант для астматиків

 

Для тих, хто має захворювання дихальних шляхів, зокрема, астму, користь такий вид спорту, як плавання в басейні – безцінний. Цей вид занять збільшує об’єм легенів, знижує симптоматику захворювання і позитивно впливає на дихальні шляхи загалом. Тепле вологе повітря в басейнах створює комфортні, сприятливі умови для астматиків, на відміну від тренажерного залу із сухим повітрям, яке може спровокувати приступи. Проте важливо, щоб у басейні не було великого вмісту хлору, який може викликати алергічні реакції. 

5# Плавання спалює калорії

аквафітнес

Користь плавання для схуднення доведена мільйонами жінок та чоловіків у всьому світі. Це ефективний вид тренувань, який допомагає не тільки розслабитись, але і скинути кілька зайвих сантиметрів і кілограмів. 

 

Під час плавання в басейні активно працюють всі групи м’язів. За 30 хвилин активного плавання ви можете спалити 360 кілокалорій. Для порівняння, півгодини ходьби ви спалите лише 99 кілокалорій, а під час їзди на велосипеді – 240 кКал. Проте, щоб досягти таких результатів, це мають бути активні види плавання, такі як батерфляй, брас, щоб ви якомога більше та швидше рухаються. Через комфортні умови і наявність води ви майже не відчуєте втоми, порівняно з тією, що відчуваєте в спортзалі після важких тренувань, і вам може здатися, що плавання не дуже ефективне. Проте насправді результат в рази більший. 

 

До того ж навантаження на суглоби та ризик травмуватися – мінімальний за умови дотримання порад тренера. Заняття в басейні більш безпечні для здоров’я, ніж у спортзалі. А також після басейну ви не будете відчувати сильної крепатури (болю м’язів). 

 

6# Плавання позитивно впливає на ваш настрій

 

Покращений настрій, бадьорість, відсутність стресів та депресій – такі додаткові переваги ви отримуєте в результаті плавання. Під час активного руху та взаємодії води з тілом відбувається вивільнення ендорфінів – гормонів щастя. Уже після перших двох занять плаванням ви відчуєте приплив сил та покращення самопочуття. 

 

Крім цього, заняття плаванням сприяють розслабленню не тільки тіла та м‘язів, але і мозку. Якщо у вас був напружений, емоційно важкий день – поплавити – найкраща ідея для вечірнього відпочинку. Це свого роду медитація, яка забирає весь негатив, а натомість дарує виключно гарні емоції. 

7# Покращує нічний сон

 

Завдяки сприятливому впливу на роботу мозку та центральної нервової системи, після плавання в басейні нормалізується сон. Якщо ви страждаєте безсонням чи маєте інші порушення сну і здоров’я, водні заняття ефективно з цим борються. Завдяки мінімальній приємній втомі та чудовому впливу на організм в загальному, якість сну після плавання значно покращується. Результат буде помітним навіть після першого візиту в басейн. А через 1-2 місяці ви повністю нормалізуєте нічний сон. 

 

8# Допомагає впоратися зі стресом

 

Водні заняття знімають емоційну напругу, стресові відчуття, тривожність і покращують імунітет. Недаремно лікарі, зокрема, психологи радять час від часу ходити в басейн з профілактичною метою. Такі приємні та корисні заняття – панацея для організму від стресів та затяжних депресій. 

 

Такий варіант «лікування» буде доречним і для дитини, яка пережила психологічні травми чи інші емоційні переживання, так і для дорослої людини, яка має нестабільний емоційний фон чи переживає затяжний стрес. 

9#  Плавання – одне з найкращих тренувань для вагітних

 

Хто б що не казав, вагітним плавати можна. Ба, навіть потрібно! Звісно, спершу варто проконсультуватися з лікарем, а водні заняття проводити з тренером-спеціалістом. Проте плавання в басейні тільки позитивно вплине на молоду матусю і розвиток плоду. Це особливо корисно і навіть необхідно, коли вагітну жінку турбують болі в спині. Водні заняття розслабляють м’язи спини і покращують самопочуття. 

 

Користь плавання для дітей

плавання для дітей

 

Неможливо переоцінити користь плавання для немовлят. Починати ходити в басейн можна практично з перших тижнів життя. Плавання надзвичайно корисне для здоров’я дитини. Заняття у воді позитивно впливають на кровообіг, серцево-судинну систему, сприяють тренуванню всього тіла, зміцнюють м’язи, покращують гнучкість та рухливість суглобів. Також позитивні зміни відчуває і дихальна система. Такі заняття буквально вчать дитину «правильно дихати». Також плавання сприяє покращенню апетиту і сну малечі. 

 

Плавання у «Три Стихії» доступне кожному

 

Плавання в оздоровчому центрі «Три Стихії» – це 2 басейни по 50 та 25 метрів для дорослих та 3 басейни по 0,9 і 1,2 метра для дітей. Сучасна система фільтрації, надпотужні ультрафіолетові лампи і бездоганне дотримання всіх санітарно-гігієнічних умов роблять це місце райським куточком відпочинку. 

 

Доступні ціни на абонементи і вигідні умови дозволяють приходити на заняття в будь-який день у зручний для вас час. А кваліфіковані тренери допоможуть вам досягти бажаних результатів у схудненні, покращенні здоров’я спини чи інших індивідуальних запитів стосовно здоров’я організму. Також ви можете поєднати приємне з корисним і записатися на аква-аеробіку, що особливо популярна серед жінок. Басейн у «Три Стихії» доступний для кожної людини, яка турбується про своє здоров’я. 

 

Часті запитання про плавання

 

✓ Чи мені потрібен персональний тренер з плавання?

Якщо ви тільки починаєте ходити в басейн або ще не вмієте плавати, ми наполегливо радимо відвідувати басейн з персональним тренером. Також персональний тренер потрібен на дитячих заняттях. Якщо ви навчилися плавати, але не знаєте, які вправи вам варто робити в басейні або хочете навчитися іншому типу плавання, можете взяти абонемент на групові заняття. У випадку, якщо ви профі, тільки тоді можна обійтися без тренера.

✓ Яких правил слід дотримуватися, плаваючи в басейні?

  • Перед заняттям обов’язково потрібно прийняти душ.
  • Заходити в роздягальню потрібно у змінному взутті.
  • Перші 5-10 хв варто зробити розминку.
  • Їсти, пити за годину та під час до занять плаванням не можна.
  • На занятті чітко дотримуватися всіх порад та прохань тренера. Після плавання знову варто прийняти душ.
  • Під час занять варто слухати свій організм. У випадку, якщо ви погано себе почуваєте, відразу скажіть про це тренеру.

✓Чи 30-хвилинне плавання є достатнім тренуванням?

Так, півгодини – це оптимальний час перебування в басейні. Зазвичай, плавці займаються від 30 хв до 1,5 год.

✓ Як вибрати басейн для занять з плавання?

1. Обирайте центр, в якому працюють кваліфіковані тренери, які проводять як групові, так і персональні заняття.
2. Обирайте басейни з наявністю ультрафіолетових ламп, які сприяють ефективному очищенню води.
3. В басейні має бути професійна вентиляція.
4. Регулярне прибирання і високий рівень чистоти – обов’язковий критерій для вибору басейну.
5. Наявність басейнів різної глибини і довжини.

Чекаємо на тренуванні.