24.02.2023

Депресія: як спорт і фізичні вправи можуть допомогти

Депресія: як спорт і фізичні вправи можуть допомогти

Ми часто спостерігаємо за знаменитостями, що справляють враження дуже успішних людей, у яких, здається, є все. Вони красиво виглядають, часто усміхаються, а ще мають гарне струнке тіло. На мить, нам може здатися, що їм просто більше пощастило, але насправді це результат плідної праці в тому числі зі своїм тілом. Різні коучі та психологи також нерідко кажуть про те, що спорт позитивно впливає на психічний стан людини, отже, і на здатність отримувати від життя все найкраще. Чи дійсно спорт важливий і може вирішити такі проблеми, як депресія та загальне невдоволення собою?

Коротко про сутність депресії

Зіпсований настрій протягом тривалого часу, небажання вставати з ліжка, відсутність реакцій на будь-які події тощо, вказують на наявність депресії. Часто ми не надаємо великого значення цьому стану та думаємо, що із часом це минеться. Деякі люди намагаються боротися з депресією вживаючи медикаменти або, навіть, алкоголь, чим насправді роблять ще гірше. Депресія — це важке психологічне захворювання, яке слід лікувати тільки під наглядом фахівця.

Найпоширеніші причини виникнення депресії

Поширеними причинами виникнення депресії є:

  • Зловживання алкоголем, наркотиками тощо;
  • Побічна дія вживання ліків;
  • Захворювання ендокринної системи;
  • Тривалий стрес;
  • Психологічна травма, наприклад, через втрату роботи, близької людини та інші неприємні події.

 

Перш ніж розпочинати лікування, важливо встановити, чому виникла депресія. Також, треба розуміти, що всі ці причини можуть бути спусковим гачком для депресії, а справжнє джерело проблеми може знаходитись значно глибше. Наприклад, психологічні травми дитинства, нездорова атмосфера в родині тощо. Самостійно докопатися до суті буде дуже важко, тому є сенс звернутися до психотерапевта.

Симптоми депресії

Інша крайність депресії полягає в тому, що люди часто називають свій стан депресивним, хоча насправді він таким не є. Наприклад, у людини трапилась якась неприємність і через це вона перебуває в поганому настрої деякий час. Але це ще не є симптомами захворювання, а скоріш простою реакцією на проблему. На те, що у вас справді є депресія можуть вказувати наступні симптоми:

  • Поганий настрій, роздратування або плаксивість протягом тривалого часу;
  • Небажання виконувати звичні справи, які раніше приносили задоволення;
  • Постійне відчуття втоми;
  • Часті думки про смерть та самогубство;
  • Емоційний стан може проявлятися через фізичний біль, так звана психосоматика.
  • Порушення сну, безсоння або ж навпаки занадто тривалий сон;
  • Заїдання стресу або втрата апетиту.

Ще однією характерною рисою депресії є те, що людина не здатна чітко пояснити свій стан та що його могло спровокувати.

Фізична активність може допомогти запобігти проблемам психічного здоров’я

Хтось може вважати, що спорт не має жодного відношення до настрою. Логіка може бути наступною: спорт — це фізичне навантаження, а фізичні навантаження викликають втому. Насправді спорт має значно глибший вплив на весь наш організм. Заведено казати, що рух — це життя, і таке ствердження не без ґрунтовне. Численні дослідження вже неодноразово довели користь спорту для нашого ментального здоровʼя. Навіть коротка руханка чи басейн (плавання) запускає багато важливих процесів у нашому тілі, що позитивно впливає на стан організму. Отже, розглянемо як зміниться ваше самопочуття, якщо ви розпочнете займатись спортом.

басейн

Допоможе знизити рівень стресу

Часто стрес призводить до напруги в мʼязах, хоча ми цього й не відчуваємо. Під час фізичної активності покращується кровообіг, до мозку потрапляє більше кисню та зникає напруга мʼязів. Ще однією неочевидною користю спорту є відчуття задоволення від того, що ви не полінувалися, а відвідали тренування. Також регулярні фізичні навантаження позитивно впливають на якість на сну, отже, ви будете краще спати та відчувати менше стресу.

стрес

Покращити настрій та уникнути «гойдалок»

Спорт є природним антидепресантом через те, що під час фізичної активності виділяється дофамін і серотонін. Дофамін — це гормон задоволення, який можна відчувати, як приємне збудження від виконання нових цікавих дій, отримання гарних новин тощо. Серотонін відомий, як гормон щастя. Регулярні заняття спортом дають змогу серотоніну накопичуватися в мозку, отже, ви будете частіше нормально харчуватись, гарно спати та перебувати в стабільно гарному стані.

допомога при депресії

Допоможе подолати залежності

Бажання випити алкоголь або покурити цигарку часто виникає від потреби приглушити душевний біль і тривогу. Через позитивний вплив спорту на загальне самопочуття людини, тяга до алкоголю або цигарок зменшується. Також, коли ви помітите, як із часом покращується ваш зовнішній вигляд ви й самі більше не захочете завдавати собі шкоди нікотином, алкоголем тощо.

Подолання залежності

Покращити серйозні ментальні відхилення

Із часом відвідування тренажерного залу піднімає вашу самооцінку та спортивні досягнення переносяться на інші сфери життя. Неминуче виникає розуміння, що якщо ви змогли зробити своє тіло краще, стали більш витривалим, ви зможете досягти й інших цілей. Ви набуваєте впевненості в собі, що не може не впливати на якість вашого життя.

Створити довгостроковий вплив на психічне здоров’я

Регулярні заняття спортом допомагають налагодити правильну роботу важливих процесів в організмі таких, як кровообіг та лімфообіг. Мозок буде отримувати кисень у достатній кількості. Паралельно із цим у вас з’явиться звичка правильно харчуватися, вживати необхідну кількість води тощо. Людина, що відчуває себе цілком здоровою схильна отримувати більше задоволення від життя та не піддаватися негативному впливу зовнішніх факторів. До того ж коли заняття спортом стане невідʼємною частиною вашого життя, ви вже будете розуміти як керувати своїм станом. Наприклад, після важкого робочого дня, невдалих перегорів тощо, ви будете знати, що ваш настрій покращиться не тоді, коли випʼєте келих вина, а коли, наприклад, відвідаєте басейн.

Командні види спорту в порівнянні з індивідуальними

Обираючи вид спорту для себе ви можете звертати увагу на фізичні навантаження такі, як TRX тренування, або інші заняття направлені на покращення стану тіла, схуднення тощо. Проте, якщо ви часто відчуваєте себе самотньо вам можуть бути показані командні види спорту. Наприклад, футбол, баскетбол, волейбол допоможуть вам покращити свій фізичний, крім того, завести нові знайомства. Також це один зі способів відчути себе важливим. Адже будучи членом команди ви несете відповідальність за результат. Спортивні досягнення в командній грі будете помічати не лише ви, а і ваші колеги, що також може вас підбадьорити. Окрім того, що командна гра дозволяє вам краще соціалізуватися, вона позитивно впливає на критичне мислення, уважність, здатність аналізувати.

TRX

Часті запитання

Який вид спорту корисний при депресії?

Ви можете обрати будь-який вид спорту, ритм якого вам підходить. Але краще уникати агресивних занять. Ви можете розпочати відвідувати тренажерний зал, де можна підкачати мʼязи та вивільнити напругу на біговій доріжці або на велосипеді. Якщо ви не готові до таких навантажень, гарною альтернативою будуть вправи з йоги або пілатесу.

Чи може спорт замінити антидепресанти?

Постійне вживання антидепресантів є належним через те, що препарати мають побічну дію на організм. Якщо у вас спостерігається легка форма депресії, звичайно, краще уникнути вживання пігулок та надати перевагу заняттям спорту. Але якщо ви переживаєте важку форму захворювання, антидепресанти можуть бути частиною терапії, щоби пришвидшити одужання.

Який вид спорту найкраще бореться з тривогою?

Немає єдиного виду спорту проти депресії. Обираючи заняття для себе важливо дотримуватись єдиного правила — спорт має приносити вам задоволення. Наприклад, вам подобається знаходитись у воді, а користь плавання для фізичного та ментального здоровʼя неможна не оцінити. Під час плавання працюють усі групи мʼязів, покращується кровообіг, виникає приємне розслаблення в тілі. Проте ви можете надати перевагу бігу, тренажерній залі, груповим заняттям тощо.

Чи корисна йога від депресії?

Йога — це ідеальне поєднання фізичних та духовних вправ. Кожна асана має вплив на певну групу мʼязів та дозволяє одночасно розслабити тіло та підтягнути. Крім цього ви навчитесь технікам дихання, які зможете використовувати в повсякденному житті, щоб заспокоїтись, знизити больові синдроми, заснути й так далі.

Чекаємо на тренуванні.