27.05.2022

Ефективні поради щодо догляду за шкірою підлітків

Ефективні поради щодо догляду за шкірою підлітків

Шкіра обличчя у підлітків зберігає багато колагену (найбільшої кількості білка в організмі). Та коли вони поступово стають дорослими, вироблення колагену зменшується. Це робить шкіру схильною до обвисання й появи зморшок. Також підлітковий період асоціюється з різними проблемами шкіри. Це висипання, акне, рубці, лущення та чимало інших неприємностей. Щоб запобігти цьому, потрібен правильний догляд за шкірою обличчя підлітків.

Його слід починати, коли ви перебуваєте в підлітковому віці, і ваше тіло вже починає різко змінюватися. Так можна підтримувати шкіру в найкращому стані та запобігти передчасному старінню й проблемам у майбутньому. 

Як визначити свій тип шкіри підлітку

Перш ніж дізнатися, як доглядати за підлітковою шкірою, необхідно визначити її тип. А вже потім, опираючись на це, спланувати догляд і підібрати засоби. Адже процедура, яка підходить для догляду за жирною шкірою, не буде настільки ефективною для сухої. Також бажано прослідкувати та з’ясувати, що саме робить шкіру проблемною, а що – здоровою. Наприклад, це можуть бути спеціальні засоби для шкіри, харчування чи погодні умови.

Дізнайтеся, що характерно для кожного типу, щоб визначити свій.

Як визначити свій тип шкіри підлітку

Нормальна шкіра

Зазвичай вона має м’яку та гладку текстуру, їй не притаманні плями та прищі. Пори щільні, а поверхня не відчувається жирною чи сухою. Вміст води та вироблення жиру гарно збалансовані, до обличчя добре приливає кров. 

  • Якщо у вас нормальна шкіра, використовуйте м’який очищувальний засіб без спирту, щоб запобігти пересушування.

Жирна шкіра

Вона блискуча та схильна до акне, прищів, чорних і білих цяток. Пори відкриті, на шкірі надлишок шкірного сала. За проблемною шкірою часом важче доглядати. У підлітковому віці рівень гормонів постійно коливається внаслідок статевого дозрівання, що може погіршити ситуацію з жирною шкірою. Експерти вважають, що стрес (наприклад, перед іспитом або побаченням) може прискорити роботу сальних залоз і сприяти появі прищів. 

  • Підліткам з жирною шкірою краще вмиватися двічі на день, використовуючи спеціальний гель для очищення. Віддавайте перевагу засобам для вмивання, які не є комедогенними та підходять для підлітків.

Суха шкіра

Така шкіра підлітка схильна до лущення та часто має тьмяний колір. Зазвичай не дуже гладка на дотик і може свербіти, наприклад, після перебуванні на морозі. Суха шкіра має невидимі пори, а її зовнішній шар продовжує аномально лущитися. Вона потребує зовнішнього зволоження, щоб залишатися гладкою.

  • Краще уникати вмивання з використанням мила. Замініть його на м’який засіб для очищення. Також не приймайте надто гарячий душ, уникайте надмірного вмивання й надто ретельного очищення.

Комбінована шкіра

Для неї характерні ознаки всіх інших типів шкіри, які згадані вище. Наприклад, у вас може бути дуже жирна Т-зона (чоло, ніс і підборіддя), а інші частини обличчя можуть бути сухими. Для комбінованого типу характерні чорні точки й відкриті пори. Щоки можуть здаватися сухими, тоді як інші частини виділятимуть жир.

  • Можна спробувати очищати обличчя водою з милом. Краще наносити на шкіру зволожувальний крем тільки на сухі частини й уникати жирних.

Тепер, коли ви визначилися з типом, перейдемо до того, як же доглядати за шкірою підліткам.

Основні поради для здорової та чистої шкіри

Основні поради для здорової та чистої шкіри

Ключ до догляду за підлітковою шкірою – дотримуватися здорових звичок на ранньому етапі. Підлітки більш схильні до шкірних проблем через гормональні зміни та стрес. Однак за допомогою кількох простих порад із догляду за шкірою можна значно покращити стан шкіри обличчя. 

Щоденне вмивання

Щоденне вмивання

Це перше, що потрібно зробити, прокинувшись вранці. Адже бажано очистити шкіру обличчя від жиру та поту, які накопичилися протягом ночі. Для вмивання найкраще використовувати м’який очисний засіб. Не тріть агресивно, оскільки це може викликати подразнення та посилити виділення шкірного жиру. 

Зволоження шкіри

Це стосується навіть проблемної шкіри та жирного типу. Найкраще звернутися до косметолога: спеціаліст порадить відповідні засоби, які підійдуть індивідуально вам. Якщо вибиратимете самостійно, зверніть увагу на легкий крем, який підходить для вашої шкіри. А перед виходом на вулицю можна використовувати тонований зволожувальний крем по догляду за шкірою підлітка.

Уникайте використання скрабів

Найкращий спосіб позбутися вугрів – це регулярно та правильно очищати обличчя. Як варіант – використовувати засіб, який містить 2% саліцилової кислоти (найкраще робити це за рекомендацією дерматолога). Якщо вам менш ніж 16 років, завжди робіть це під наглядом дорослих.

Обмежте використання пудри

Коли це жирна шкіра, яка починає блищати протягом дня, пудра сильно не допоможе. Принаймні її ефект буде короткочасним. Вона лише закупорить пори та зробить шкіру підлітка плямисою. Найкраще використовувати спеціальний папір або серветку для промокання – так вдасться поглинути весь зайвий шкірний жир і блиск.

Обережно використовуйте макіяж

Обережно використовуйте макіяж

  • Не слід використовувати косметику надмірно. 
  • Бажано регулярно мити пензлі для макіяжу (якщо ви їх використовуєте). 
  • За можливості уникайте нанесення тонального крему, оскільки він занадто важкий для ніжної підліткової шкіри. Чудова альтернатива – тонований зволожувальний крем. Виберіть відтінок, найбільш близький до вашого тону.

Пийте багато води

Пийте багато води

Вона зволожить вашу шкіру та додасть їй сяяння. Спробуйте починати свій день із вмивання та склянки теплої води. Тримайте поряд із собою пляшку, коли збираєтеся на навчання, й пийте воду протягом дня. Щоби смакувало більше, можна з вечора додати кілька скибочок лимона, огірка чи грейпфрута. Залиште на ніч, а на наступний день візьміть пляшку з собою. Поповнюйте її, коли це необхідно.

Зайвий раз не торкайтеся обличчя

Адже є ризик переносити бактерії та забруднити обличчя. Використовуйте чисті та сухі рушники, а також хороший вибір – одноразові паперові. Бажано уникати спільного використання косметичних засобів і аксесуарів.

Перегляньте своє харчування

Перегляньте своє харчування

Акне та прищі більше пов’язані з гормонами і менше – з харчуванням. Та підліткова шкіра потребує важливих поживних речовин, щоб залишатися здоровою. Дотримуйтеся плану харчування, який корисний для здоров’я. 

Також слідкуйте за тим, що ви їсте, щоб визначити, чи є у вас непереносимість будь-якої їжі. Часто певні харчові продукти можуть викликати проблеми зі шкірою, такі як сильні вугри та екзема. У більшості випадків винуватцями є молочні продукти. Однак добре зробити тест на алергію, щоб виключити інші можливості.

Робіть пілінг раз на тиждень

За допомогою пілінгу легко здійснити догляд за шкірою – видалити мертві клітини шкіри та пом’якшити її. Можна зробити домашній засіб для відлущування й використовувати його раз на тиждень. Наприклад, змішати кавову гущу та мед. Якщо підліткова шкіра чутлива, вибирайте вівсяну кашу, змішану з медом і молоком.

Використовуйте маски для обличчя раз на два тижні

Вони видаляють бруд, забруднення й токсини з поверхні шкіри, а також зволожують її. Хоча можна легко купити готові маски для обличчя в магазинах, краще зупинитися на натуральних інгредієнтах. Наприклад, доглядати за шкірою допоможе така маска: змішайте сік лимона й рідкий мед в однакових пропорціях + додайте вдвічі більше кефіра.

Відвідуйте косметолога

Відвідуйте косметолога

Спеціаліст здатен з’ясувати індивідуальні причини проблемної шкіри. Саме поради косметолога допоможуть підібрати найбільш відповідний догляд за шкірою підлітків і покращити її стан.

Подбайте про свої губи

Вони теж потребують особливого догляду. Якщо занадто часто облизувати губи, вони стануть сухими. Перед сном на них бажано наносити бальзам. Також губи потребують скрабування: спробуйте нанести трохи крему на зубну щітку, змочити губи й обережно потерти щіткою протягом хвилини. Змийте все та нанесіть бальзам для губ.

Використовуйте сонцезахисний крем

Це актуально для будь-якого віку і для підлітків в тому числі. Перед виходом до школи чи університету нанесіть сонцезахисний крем широкого спектра дії або SPF 30 і вище на всі відкриті ділянки. Тримайте засоби для захисту поряд із собою, щоби повторно застосувати його за потреби.

Підлітковий вік може викликати різні проблеми на шкірі, які потрібно розв’язувати, орієнтуючись на її тип. Для жирної підліткової шкіри краще вибирати некомедогенні вироби, а із сухою – м’які засоби для очищення. Дотримуйтеся здорового способу життя та простих порад із догляду за шкірою обличчя – і вона має стати зволоженою, гладкою та сяючою. Бажаємо успіхів!

Чекаємо на тренуванні.