29.05.2023

Що таке естрогени та їх роль у жіночому здоров’ї

Гіалуронова кислота в косметології
Як і більшість гормонів, що є в організмі людини, статевий гормон естроген виконує досить важливі функції та сприяє активному росту клітин, позитивно впливає на процеси обміну та формування певних особливостей характеру. До того ж гормон естроген у жінок, в першу чергу, впливає на розвиток відмінних статевих ознак, серед яких формування фігури та ріст молочних залоз у період пубертату. Також згодом естрогени регулюють правильний перебіг менструального циклу, готовність жінки до зачаття та виношування дитини. 

А що таке естроген, роль у підтриманні жіночого здоров’я та як збалансувати рівень естрогену — читайте у бозі здоров’я та краси оздоровчого центру Три Стихії. 

Що таке естрогени?

Естроген це стероїдний гормон, що продукується фолікулярним апаратом яєчників в організмі жінки у період статевого дозрівання та аж до настання менопаузи, а також у невеликій кількості виробляється у яєчках чоловіків. Під час вагітності естроген виробляється у плаценті, збільшуючи при цьому рівень гормонів в організмі жінки, а ось з настанням клімактеричної фази утворюються у корі надниркової залози.

Крім того, розрізняють жіночі статеві гормони естрогени трьох видів:

  • естрон, що стимулює маточний ріст та розвиток;
  • естрадіол, відповідає за формування жіночої фігури та голосу;
  • естріол, який виробляється під час вагітності та забезпечує правильний ріст та життєдіяльність плоду.

Роль естрогену у вашому організмі

В першу чергу, гормон естроген відрізняється сильним фемінізуючим впливом, адже впливає на розвиток матки та маткових труб, вагіни, а також стимулює ріст молочних залоз дівчини у період статевого дозрівання. Крім того, гормон естроген у жінок бере активну участь і в роботі інших систем організму. 

Ваш менструальний цикл

Саме естроген відповідає за нормальний перебіг менструального циклу. Так, кожного місяця, за 2-3 дні до овуляції, рівень естрогену в жіночому організмі збільшується, а у день овуляції досягає найвищої позначки, готуючи організм жінки до настання вагітності. Естроген також бере участь у виробленні жовтого тіла, яке утворюється вже після овуляції і, якщо вагітність не відбулась, рівень даного гормону знижується і починається менструація. Коли менструальний цикл стає нерегулярним — обов’язково необхідно звернутись до лікаря та перевірити рівень естрогенів.

Ваш менструальний цикл

Розвиток і здоров’я кісток

Нормальний рівень естрогенів в організмі захищає кістки від втрати кальцію та сприяє їх оптимальній, а головне правильній мінералізації, що у свою чергу запобігає крихкості кісток та розвитку остеопорозу. 

Розвиток і здоров'я кісток

Статевий розвиток

Естроген — це гормон, що найбільше продукується організмом у період статевого дозрівання підлітків, а тому бере активну участь у формуванні чоловічих та жіночих статевих ознак, а в дорослому віці впливає на сексуальне бажання  збільшуючи чи зменшуючи його, а також стимулюює лібідо.

Статевий розвиток

Здоров’я серця

Естрогени зміцнюють кровоносні судини серцево-судинної системи, роблять їх більш еластичними та мінімізують утворення холестерину у них, який може призвести до розвитку атеросклерозу і гіпертонічної хвороби.

Здоров'я серця

Управління настроєм

Статеві гормони естрогени також впливають на фізичний, емоційний та психологічний стан. Тому, досить часто, при зниженні концентрації естрогену в жіночому організмі після овуляції спостерігається різка зміна настрою, роздратованість та навіть депресивні розлади. У такому випадку потрібно звернутись до  лікаря, пройти обстеження та визначити рівень естрогенів і за потреби пройти курс гормональної терапії. А про те як боротись з депресією та поганим настроєм можна прочитати у блозі оздоровчого центру Три Стихії.

Здоров'я серця

Також певні групи естрогенів активно впливають на синтез гіалуронової кислоти та колагену, що відповідають за зволоження та захист шкіри від передчасного старіння. 

Як збалансувати свій рівень естрогену

Гормональна терапія, при зниженому рівні естрогену у жіночому організмі є одним з найбільш дієвих та результативних методів поновлення дефіциту жіночих статевих гормонів. Після комплексного обстеження та проведення лабораторних аналізів лікар гінеколог чи ендокринолог встановлює схему лікування та прийом лікарських препаратів.

Список лікарських препаратів, що здатні естроген як підвищити, так і усунути викликані його дефіцитом незначні порушення в роботі організму, на фармацевтичному ринку існує досить багато, але їх прийом призначається та контролюється лише кваліфікованими лікарем відповідно до рівня гормонів в крові пацієнтки. Наприклад, найбільш ефективними препаратами сьогодні є Премарин і Прогінова, проте лікарі також часто призначаються різні комплекси мінералів та вітамінів для досягнення швидкого та максимального ефекту. 

7 груп продуктів, багатих на естроген

Підвищити рівень статевих гормонів в жіночому організмі також можна за допомогою правильного та раціонального харчування. Сприяють підвищенню  концентрації естрогену в організмі такі продукти

Фрукти

Багаті на естрогени соковиті яблука та груші, смачні вишні та стиглі сливи, а також солодкі персики та абрикоси. Не зашкодить і вживання цитрусових та сезонних ягід, чорної чи червоної смородини.

Фрукти

Овочі

Брюссельська чи кольорова капуста, чи капуста броколі, гарбуз, баклажан, морква та горошок також містять чималу частку естрогенів, тому щоденне їх споживання, разом з запашною зеленню петрушки, шпинату чи селери допоможе швидко поповнити дефіцит цього гормону, щоб виглядати та почувати себе абсолютно здоровими. 

Овочі

Насіння та горіхи

Свіже насіння льону, кунжуту та різноманітні горіхи багаті на жирні кислоти та фітоестрогени, які імітують дію природних естрогенів і діють як замінних цих гормонів, завдяки фітоестрогенам.

Насіння та горіхи

Соєві продукти

Тофу, соя та соєве молоко містять велику кількість фітоестрогенів, які допомагають збалансувати рівень багатьох гормонів, в тому числі й ефективно підвищуючи рівень естрогенів в організмі. 

Соєві продукти

Бобові

Страви з гороху, квасолі та сочевиці — це джерело не лише білка, а й естрогенів, а їх оптимальне споживання сприяє відновленню гормонального фону, зниженню концентрації холестерину та поліпшення роботи яєчників. 

Бобові

Цільні зерна

Корисними не лише для збагачення організму естрогенами, а й для покращення травної системи і зміцнення імунітету вважаються продукти з цільних злаків, 100 % цільнозернове борошно, макарони та коричневий рис.

Цільні зерна

Висновок

Отже, естроген — це головний гормон, що контролює ряд важливих хімічних та фізіологічних процесів у жіночому організмі, а нестача естрогену призводить до серйозних захворювань серцево-судинної системи, крихкості кісток, а також відображається на емоційному та психологічному стані.  

Піклуйтесь про своє фізичне та емоційне здоров’я, а не лише приймайте тонни пігулок. Куштуйте смачну та корисну їжу, а також запишіться у спортзал чи басейн для підтримання гарної форми тіла, емоційного балансу та збалансування гормонального фону.

Чекаємо на тренуванні.